Apotheek Oudewater

Oude singel 11-21 3421ED Oudewater Tel:0348 56 13 82

Medische Encyclopedie

Inhoud

etravirine

Etravirine is een virusremmer die de groei remt van het hiv.

Artsen schrijven het voor bij hiv en aids.

Wat doet etravirine en waarbij gebruik ik het?

Hiv

Oorzaak
Hiv is een virusinfectie die de witte bloedcellen aantast. Deze bloedcellen spelen een rol in het afweersysteem. De afweer gaat geleidelijk achteruit, naarmate het virus zich vermenigvuldigt. Infecties met hiv krijgt men door contact met besmet bloed, sperma, vaginavocht of moedermelk.

Verschijnselen
Mensen die hiv-positief of seropositief zijn kunnen acht tot elf jaar na de besmetting klachten krijgen. Deze klachten zijn lymfeklierzwellingen, moeheid, koorts en gewichtsverlies. Later kunnen er infecties ontstaan die bij gezonde mensen niet voorkomen. De ziekte noemt men dan aids. Nog later kunnen er tumoren en vormen van kanker ontstaan.

Werking
Hiv maakt enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat lichaamscellen nieuwe hi-virussen aanmaken.  Etravirine remt een van deze enzymen, namelijk het reverse-transcriptase-enzym. Het remt zo de vermeerdering van het hiv.

Etravirine kan het virus niet volledig laten verdwijnen. Wel kan het de hoeveelheid virus in het bloed (‘viral load’) drastisch verlagen. Hierdoor neemt het aantal witte bloedcellen toe en komt de afweer weer op peil.

Omdat het virus snel geneigd is ongevoelig (resistent) te worden, kan het alleen in combinatie met andere anti-hiv-middelen worden toegepast.

Behandeling
Hiv-positieve mensen starten in het algemeen met medicijnen als ze klachten krijgen, of als de hoeveelheid witte bloedcellen beneden een bepaald minimum komt. Gebruikelijk is daarvoor een combinatie van minimaal drie middelen te kiezen. Mocht deze combinatie onvoldoende effectief worden, dan kan men overschakelen op een combinatie van drie niet eerder gebruikte middelen, waarvoor het virus nog wel gevoelig is.

De behandeling noemt men geslaagd, als:

  • de klachten verminderen;
  • de afweer toeneemt;
  • de hoeveelheid virus in het bloed binnen een half jaar niet meer te meten is;
  • de bijwerkingen van de antivirale middelen geen al te grote inbreuk op de kwaliteit van leven hebben.
Lees meer over hiv . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag

    De huiduitslag kan binnen twee tot vier weken na het begin van de behandeling ontstaan en trekt daarna meestal vanzelf weer weg. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstiger huidaandoening ontstaan met blaarvorming, of kan er allergie voor dit medicijn ontstaan. Deze ernstige huidaandoening kan ontstaan binnen drie tot zes weken na het begin van de behandeling. Waarschuw daarom uw arts als u huiduitslag bemerkt.
    Waarschuw ook direct een arts als u een opgezet gezicht, lippen, tong of ogen krijgt, of moeite krijgt met ademhalen.

  • Hoofdpijn en zelden vermoeidheid, duizeligheid en wazig zien.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, winderigheid, irritatie van de maag, zure oprispingen, braken en verminderde eetlust.

    Voor de werking moet u dit medicijn na het eten innemen. Door het innemen op een volle maag heeft u ook minder kans op maagdarmklachten.
    Moet u braken binnen 4 uur na inname? Neem dan een nieuwe dosis in. Bij braken meer dan 4 uur na inname hoeft dit niet meer.

  • Verhoging van de bloeddruk, zeer zelden hartkloppingen, pijn op de borst of een hartaanval. Waarschuw uw arts als u last krijgt van pijn op de borst of een pijn uitstralend naar de kaken of armen.

  • Tintelingen of een doof gevoel, en trillende handen.

  • Bloedarmoede en een verhoogd risico op bloedingen, zoals bloedneuzen. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen, bloedneuzen, blauwe plekken en onderhuidse bloedingen.

    Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode bloedcellen en bloedplaatjes aanmaakt.

  • Te veel vet en cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

    Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.

  • Bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, kunnen verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan. Zij merken dit doordat zij veel dorst krijgen en veel moeten plassen.

    Mensen met diabetes kunnen tijdens de behandeling meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Meet extra vaak uw bloedglucosegehalte.

  • Slapeloosheid, nachtelijk zweten en zeer zelden nachtmerries.

  • Angstgevoelens en nervositeit.

  • Droge huid en jeuk.

    U kunt dit tegengaan door de huid vaak in te smeren met een vette crème.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Ontsteking van het mondslijmvlies, en een droge mond.

    Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

  • Verminderde werking van de lever, alvleesklier of nieren. Raadpleeg uw arts bij klachten als pijn boven in de buik, geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit), koorts, verlies aan eetlust, misselijkheid.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik etravirine gebruiken met andere medicijnen?

Etravirine heeft met veel andere medicijnen wisselwerkingen. Het remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen de werking van etravirine verminderen, waardoor de werkzaamheid van etravirine afneemt en het virus aanwezig blijft.

Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u etravirine veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Ook kan uw apotheker u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kan deze één van de medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg hierover met uw arts. Tijdens de zwangerschap moet u hiv-middelen blijven gebruiken. Want tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk dat de hoeveelheid virus in uw bloed erg laag is. Dit verkleint namelijk het risico dat de baby besmet raakt met hiv.

Overleg ook met uw arts of uw hiv-behandeling geschikt is tijdens de zwangerschap. Sommige hiv-middelen zijn namelijk schadelijk voor uw baby. Mogelijk moet u andere hiv-middelen gebruiken.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv hebt, omdat het hiv via de moedermelk de baby kan besmetten. Overleg hierover met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek .

Hoe?
Slik de tablet in zijn geheel door met een half glas water. U kunt ook de tablet laten uiteenvallen in een glas water. Roer goed om en drink de vloeistof direct op. Spoel het glas na met een beetje water en drink dat ook op.

Wanneer?
Neem de tablet in direct na het eten in, bijvoorbeeld na het ontbijt en na het avondeten. Voedsel in de maag verhoogt de opname van het medicijn zodat het beter werkt. Bovendien zult u dan minder last van maagdarmklachten hebben.

Moet u toch braken binnen 4 uur na inname? Neem dan een nieuwe dosis in. Bij braken meer dan 4 uur na inname hoeft dit niet meer.

U gebruikt dit medicijn meestal in combinatie met andere antivirale middelen. Het is belangrijk een duidelijk schema te vragen, zodat u weet wanneer u welke medicijnen moet gebruiken.

Hoelang?
Meestal gebruikt men anti-hiv-middelen jaren achtereen, omdat het virus niet volledig is uit te bannen.

Terug naar overzicht